Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Perifériás neuropátia és a kezelés kiegészítése
  2023-01-02 20:58:10, hétfő
 
  Perifériás neuropátia - Okai, tünetei, és módszerek a kezelés kiegészítésére

A perifériás neuropátia kialakulása mögött több tényező is állhat, tünetei pedig számos módon megmutatkozhatnak.

Mi az a perifériás neuropátia?
Az ideggyulladásként és idegműködési-zavarként is ismert perifériás neuropátia egy olyan állapot, mely a végtagokban fájdalmat, zsibbadást és gyengeséget okoz. A motoros, a szenzoros, és az autonóm perifériás idegek fő feladata, hogy üzeneteket közvetítenek az agyból és a gerincvelőből a test többi részébe. Amikor ezek a perifériás idegek megsérülnek, az az üzenetküldés folyamatára káros hatással van, így a szervezet nem tud megfelelően reagálni például a fájdalomra és a hőmérsékletre.

A perifériás idegek károsodása mögött több tényező állhat, ezekre is kitérünk a későbbiekben.

A perifériás neuropátiára jellemző tünetek egyénenként más-más formában és ütemben mutatkoznak meg. Van, hogy a panaszok hirtelen jelentkeznek, és az is előfordulhat, hogy hosszabb időbe telik, mire észleljük, hogy baj van. 

Mik a perifériás neuropátia legjellemzőbb tünetei?
A perifériás neuropátia három típusú ideget, a motoros idegeket, a szenzoros, vagyis érzékszervi idegeket, illetve az autonóm idegeket is érintheti, így a betegségre utaló tünetek a sérült idegek típusától függően különbözőek lehetnek. A neuropátia érinthet egy fajta ideget, ezt mononeuropátiának nevezzük, vagy több típusú ideget egyidejűleg, ami polineuropátia néven is ismert. A tünetek részben az érintett idegek típusától, részben pedig a neuropátia kiváltó okától függenek.
Abban az esetben, ha a motoros idegek sérültek, a következőket tapasztalhatjuk

A motoros idegek fő feladata, hogy üzeneteket közvetítenek az agyból az izmoknak, így irányítva a mozgást. Ha a perifériás neuropátia a motoros idegeket érinti, az főként olyan, a mozgást érintő tüneteket okoz, mint például a következők:
atrófia, az izmok sorvadása
izomgyengeség
izomgörcsök
izomrángások
a végtagok mozgatását érintő nehézségek
csökkent reflexek

Az autonóm motoros idegek sérülése esetén a következő tünetek jelentkezhetnek
Az autonóm idegek irányítják az úgynevezett akaratlan és félig akaratlagos funkciókat, mint például az izzadás, a pulzus, vagy a hólyag funkciói. Ha a perifériás neuropátia az autonóm idegeket érinti, az a következőkben mutatkozhat meg:

felállást követő szédülés
szabálytalan szívverés, szívritmuszavarok
fokozott izzadás
hányinger
hányás
nyelési nehézségek
a bélmozgás és a húgyhólyag működésének zavarai

A szenzoros idegek sérülésének következtében a következő tünetek alakulhatnak ki

A szenzoros, vagy érzékszervi idegek az üzeneteket a test különböző részeiről az agyba közvetítik. A perifériás neuropátia okozta, érzékszervi idegeket érintő rendellenességek esetén a következőket tapasztalhatjuk:

csökkent érzékelés
bizsergés vagy zsibbadás
a hőmérsékleti változások érzékelésével kapcsolatos rendellenességek
a reflexekkel kapcsolatos zavarok
a koordinációt érintő rendellenességek

A perifériás neuropátia mögöttes okairól röviden

A perifériás neuropátia genetikai eredetű is lehet, ám a legtöbb esetben valamilyen egészségi vagy életviteli tényező okozza kialakulását. Lássunk ezek közül néhányat!
Cukorbetegség és más krónikus betegségek

A cukorbetegség által okozott idegkárosodás a neuropátia egyik leggyakoribb formája, mely zsibbadáshoz, fájdalomhoz, súlyosabb esetekben pedig akár a végtagok érzékelésének elvesztéséhez vezet. A perifériás neuropátiát okozhatják még egyes autoimmun betegségek, például a lupus, az ízületi gyulladások, mint például a reumatoid artritiszként is ismert sokízületi gyulladás, egyes vesebetegségek, májbetegségek, valamint bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések is.

Fertőzések
Bizonyos, fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok képesek közvetlenül megtámadni az idegszöveteket, ami számos esetben összefüggésbe hozható a perifériás neuropátiával. Az olyan vírusok, mint például az Epstein-Barr, a herpes simplex vírusok, vagy a herpeszvírusok közé tartozó varicella-zoster károsíthatják az érzékszervi idegeket, ami erős fájdalmak kialakulásához vezethet. A Lyme-kór és más bakteriális fertőzések szintén okozhatnak idegkárosodást, ami fájdalmas tünetekben mutatkozhat meg, ha nem kezelik őket időben és megfelelően. 

Túlzott alkoholfogyasztás
Kimutatták, hogy az alkohol túlzott mértékű fogyasztása súlyosan károsíthatja az idegszöveteket, így alkoholfüggőség esetén jelentősen nő a perifériás neuropátia kockázata. 
Gyógyszerfogyasztás

Beszámolók szerint bizonyos gyógyszerek alkalmazása is állhat a perifériás neuropátia hátterében. Egyes görcsoldók és vérnyomáscsökkentők, valamint a fertőzések vagy a rákos megbetegedések kezelésére felírt gyógyszerek, illetve a sztatinok növelhetik a kockázatát.
Bizonyos mérgező anyagoknak való kitettség

Az egyes mérgező vegyi anyagoknak való kitettség súlyos idegkárosodáshoz vezethet. Bizonyos rovarirtók, tisztítószerek, ragasztók és más ipari anyagok a perifériás neuropátia kialakulásához vezethetnek. A nehézfémekkel, mint például az ólommal és a higannyal való érintkezés szintén növeli a betegség kockázatát.
Fizikai sérülések

A fizikai sérülések, mint például az esések és a kisebb balesetek szintén gyakran állhatnak az idegek károsodásának hátterében.

A fizikai aktivitás hiánya
Beszámolók szerint az inaktív életmód, a fizikai aktivitás hiánya, illetve a végtagok hosszú ideig tartó, egy helyzetben való tartása szintén okozhat neuropátiát.

Milyen étrend-kiegészítőkkel és természetes módszerekkel fokozhatjuk a kezelés hatékonyságát?

A perifériás neuropátia megfelelő kezelési módja mind a kiváltó októl, mind a tünetektől is függ. Szerencsére számos módszer létezik a mögöttes panaszok, valamit a tünetek kezelésére, melyek közül orvosunk segítségével könnyedén megtalálhatjuk a számunkra leginkább testhezállót. A következőkben foglaltak hatékonyságát klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók is igazolják.
Alfa-liponsav (ALA)

Az alfa-liponsav egy számos élelmiszerben megtalálható, antioxidáns vegyület, amely segíthet a perifériás neuropátia tüneteinek kezelésében. Az oxidatív stressz és a gyulladások károsíthatják az idegeket és hozzájárulhatnak a perifériás neuropátia kialakulásához, ám az alfa-liponsav segíthet az idegműködés javításában, valamint hatékonyan csökkentheti a perifériás neuropátia olyan tüneteit, mint például a zsibbadás, a bizsergés és az idegfájdalom. Az alfa-liponsav az orvos által előírt és felügyelt terápia részeként általában biztonságosnak tekinthető, ám ritkán ugyan, de az arra érzékenyeknél előfordulhatnak mellékhatások, mint például az enyhe gyomorpanaszok vagy bőrkiütések. 

Az alfa-liponsav egészségügy előnyeiről és forrásairól a következő bejegyzésből tudhatunk meg többet: Az alfa-liponsav egészségvédő hatásai és természetes forrásai, melyeket érdemes megismerni

B-vitaminok
Az idegrendszer egészségéhez nélkülözhetetlen B-vitaminok hiánya számos esetben összefüggésbe hozható az idegkárosodás, illetve a perifériás neuropátia kialakulásával. Kutatások szerint a B-vitaminok, különösen a B1-vitamin és a B12-vitamin kulcsfontosságúak az idegek egészségének megőrzése és fokozása szempontjából, és a megfelelő kezelés részeként alkalmazva segíthetnek csökkenteni a neuropátia tüneteit.

D-vitamin
A D-vitamin hiánya számos betegség kialakulásával, köztük a perifériás neuropátiával is összefüggésbe hozható. Kutatások szerint a D-vitamin rendszeres kiegészítésével csökkenthetők a betegséggel járó idegi fájdalmak és más tünetek. 

Cayenne bors
A cayenne bors valójában nem bors, hanem egy chilli paprika fajta, melynek csípősségéért, fűszerességéért, valamint számos egészségvédő tulajdonságáért is a benne található kapszaicin a felelős. A kapszaicinben gazdag paprikákat, köztük a cayenne borsot már hosszú ideje alkalmazza az emberiség a vérkeringés javítására és a fájdalom helyi csillapítására, és mára számos klinikai vizsgálat is igazolta ezt a hatást. Ezért nem véletlen, hogy számos krémben, permetben és balzsamban megtalálhatjuk a kapszaicint, gyakran más természetes fájdalomcsillapítók mellett.

A bőrön alkalmazható, a cayenne borsból kinyert kapszaicint tartalmazó krémeket beszerezhetjük egészségboltokban, gyógyszertárakban, valamint webshopokban is.

Testmozgás
A rendszeres testmozgás nem csak a stressz csökkentésében, a hangulat javításában és a vérkeringés fokozásában, hanem az általános egészségi állapot javításában és a perifériás neuropátia tüneteinek leküzdésében is segíthet. Az aktív életmód ezen felül csökkentheti a neuropátiával gyakran összefüggésbe hozható magas vércukorszintet is, aminek következtében enyhíthető az idegkárosodás mértéke, és akár lassítható annak progressziója is. Ha tehetjük iktassunk be mindennapjainkba egy óra sétát, lehetőleg a szabadban, vagy végezzünk enyhébb, az egész testet átmozgató gyakorlatokat.
Meditáció

Klinikai vizsgálatok és a perifériás neuropátiában szenvedő betegek szerint a rendszeresen, lehetőleg minden nap alkalmazott meditációs technikák segíthetnek a fájdalom és más tünetek enyhítésében is. A meditáció segíthet a stressz csökkentésében és az alvás minőségének javításában is, ami tovább javíthatja az életminőséget.
Meleg fürdő

A meleg fürdő szintén képes lehet csökkenteni a stresszt, valamit beszámolók szerint enyhítheti a neuropátia fájdalmas tüneteit is. A meleg víz fokozza a vérkeringést, ennek köszönhetően pedig enyhítheti a betegségre jellemző zsibbadást, bizsergést és fájdalmat is.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén, illetve új étrend-kiegészítők alkalmazása előtt forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: mindennapjainkba, idegkárosodáshoz, rendellenességek, hozzájárulhatnak, nélkülözhetetlen, tulajdonságáért, tapasztalhatjuk, jelentkezhetnek, fűszerességéért, alkoholfüggőség, vércukorszintet, kiegészítésével, előfordulhatnak, kialakulásával, idegszöveteket, megtalálhatjuk, csillapítására, csökkentésében, idegkárosodást, herpeszvírusok, vesebetegségek, gyomorpanaszok, megbetegedések, kialakulásához, kiegészítésére, polineuropátia, kiegészítőkkel, biztonságosnak, beszerezhetjük, tisztítószerek, érzékelésével, legjellemzőbb, kapszaicinben, szempontjából, mellékhatások, gyakorlatokat, kezelés kiegészítésére, perifériás neuropátia, olyan állapot, végtagokban fájdalmat, autonóm perifériás, test többi, perifériás idegek, perifériás neuropátiára, panaszok hirtelen, motoros idegeket, autonóm idegeket, betegségre utaló, sérült idegek, neuropátia érinthet, fajta ideget, tünetek részben,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A másik dolog,  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Zilahy Lajos gondolata  Szívem  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Nagyi telefonál  Nem méltó hozzád  Irgalom és ítélet  Png virág  Szívem  Alázat  Kerüld el az evangélium örömén...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogy lehet megtartani  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  A jó emberek mindig szépek mar...  Irgalom és ítélet  Jó éjszakát  Png ház  Facebookon kaptam  Png férfi  Nevem  Lóhere  Facebookon kaptam  Idő  Minden harmadik...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Ami embereknek lehetetlen, az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png rózsa csokor  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Soha ne kedvezz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png virág  Boldog születésnapot a ma ünne...  Julian Brass gondolata  Örülök, hogy látlak!  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  A másik dolog,  Png férfi  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Reggel van  Őrizkednünk kell...  Mai harmónia kártyám  Kellemes délutánt kívánok  Nagyon különös  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Reggel van  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akik bántanak téged  A másik dolog,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Albert Einstein gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép estét  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  Adakozás  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png kislány  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szívem tiéd  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
kezelés kiegészítésére, perifériás neuropátia, olyan állapot, végtagokban fájdalmat, autonóm perifériás, test többi, perifériás idegek, perifériás neuropátiára, panaszok hirtelen, motoros idegeket, autonóm idegeket, betegségre utaló, sérült idegek, neuropátia érinthet, fajta ideget, tünetek részben, érintett idegek, neuropátia kiváltó, motoros idegek, következőket tapasztalhatjuk, főként olyan, mozgást érintő, izmok sorvadása, végtagok mozgatását, autonóm motoros, következő tünetek, autonóm idegek, úgynevezett akaratlan, hólyag funkciói, húgyhólyag működésének, szenzoros idegek, test különböző, agyba közvetítik, hőmérsékleti változások, reflexekkel kapcsolatos, koordinációt érintő, legtöbb esetben, cukorbetegség által, neuropátia egyik, végtagok érzékelésének, perifériás neuropátiát, ízületi gyulladások, reumatoid artritiszként, perifériás neuropátiával, olyan vírusok, herpes simplex, herpeszvírusok közé, érzékszervi idegeket, alkohol túlzott, fertőzések vagy, rákos megbetegedések, sztatinok növelhetik, egyes mérgező, higannyal való, betegség kockázatát, fizikai sérülések, kisebb balesetek, idegek károsodásának, fizikai aktivitás, inaktív életmód, végtagok hosszú, helyzetben való, kezelés hatékonyságát, kiváltó októl, mögöttes panaszok, tünetek kezelésére, számunkra leginkább, következőkben foglaltak, számos élelmiszerben, oxidatív stressz, gyulladások károsíthatják, alfa-liponsav segíthet, idegműködés javításában, orvos által, arra érzékenyeknél, enyhe gyomorpanaszok, alfa-liponsav egészségügy, következő bejegyzésből, alfa-liponsav egészségvédő, idegrendszer egészségéhez, idegek egészségének, megfelelő kezelés, neuropátia tüneteit, betegséggel járó, cayenne bors, chilli paprika, benne található, kapszaicinben gazdag, cayenne borsot, vérkeringés javítására, fájdalom helyi, bőrön alkalmazható, cayenne borsból, rendszeres testmozgás, stressz csökkentésében, hangulat javításában, vérkeringés fokozásában, általános egészségi, aktív életmód, neuropátiával gyakran, idegkárosodás mértéke, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.